Skip to main content

78 jaar na dato

22 februari jongstleden was het precies 78 jaar geleden dat de geallieerden per ongeluk een groot deel van de toenmalige wijk Veldkamp hebben vernietigd. Doelwit was de fabriek van Sanders die ervan werd verdacht onderdelen van de V1 en V2 wapens te produceren. Er kwamen in totaal 40 mensen om het leven. Mede dankzij de Historische Sociëteit Enschede- Lonneker onder bezielende leiding van Marcel Meijer Hof kon er eindelijk een gedenksteen worden onthuld bij de Bethelkerk. Dat gebeurde in aanwezigheid van mensen uit de wijk, waaronder een aantal dat het bombardement heeft meegemaakt.

Het blijft belangrijk om bij dit soort rampen uit de geschiedenis stil te staan en er hopelijk van te leren. Het toeval wilde dat een paar aanwezigen een documentaire op tv aanhaalden van de avond voor de onthulling ”Als de bom valt” over een luchtaanval in Irak in 2015. Deze vertoonde opvallende gelijkenis met de ramp in onze wijk. De geschiedenis heeft helaas scherpe tanden.

De film die Patrick Drijver en Peter van Roosmalen hebben gemaakt over de wederopbouw van de wijk na het bombardement is te zien op de website van de wijk, Geïnteresseerd? Klik op www.hlvk.nl en dan op de knop FILMS, rechtsboven op de homepage.


  • Delen met je vrienden: