80 joar en nog nig kloar
2 januari 2021 werd Theo Willemsen tachtig jaar! Glazenwasser, schoonmaker, dienstverlener, wielrenner, biljarter, tamboer-maître, familieman. Doorhalen wat niet van toepassing is. Én buurtgenoot, ook al 80 jaar. Het bedrijf, Willemsen dienstverlening, is zelfs al ouder dan zijn vorige directeur. Theo begon als 14-jarige in het bedrijf van zijn vader. In die tijd, midden vijftiger jaren, had het bedrijf, toen nog glazenwasserij, slechts en paar vaste krachten en een groepje ploegenwerkers. Laatstegenoemden werkten vaak in ploegendienst in de textiel en voor wat extra inkomsten bij Willemsen. Het woord parttimers bestond nog niet, zegt Willemsen. Vijfenzestig(!) jaar heeft hij in en voor het bedrijf gewerkt. Hoewel En in de loop der tijd het leidinggeven steeds meer tijd vroeg is hij al die jaren nooit te beroerd geweest om zelf de handen uit de mouwen te steken. En daar zijn ook veel smakelijk verhalen over te vertellen.
Vallen en opstaan
Over die keer dat hij op een strooien dak een raam wilde reinigen. Ongelukkigerwijs gleed hij uit en viel zo’n 2 meter naar beneden op de tafel waaraan vier dames zich tegoed deden aan koffie en gebak. De fysieke schade viel mee, maar het gebak was moes geworden en over het servies zullen we het maar niet hebben. Of die keer dat de bewoonster van een woonhuis vanachter de ruit voor de zoveelste keer nog een plekje aanwees dat niet schoon zou wezen. De maat was vol voor Theo en hij smeet zijn emmer vol met water tegen de ruit en ging weg. Hij heeft de teloorgang van de textiel meegemaakt. De spoelzaal, de twijnzaal en de weverij schoonmaken, maar ook het kantoor van de spoelbaas en al die andere bazen. Ook anderszins heeft hij de stad en onze wijk zien veranderen. Het schoenenbedrijf van Rommelaar aan de Emmastraat is nu het kringloopbedrijf. De houthandel van Dennenboom aan de kleine Houtstraat van maakte plaats voor een viertal flats. Hij zag een boekwinkel, een café, een stropdassenbedrijf, en diverse andere zaken verdwijnen.
Groeien en veranderen
Maar Willemsen bleef bestaan en is gegroeid naar een bedrijf met zo’n 120 werknemers. Dienstverlening heet het nu, zegt hij met een veelbetekenende blik. Nieuw onderdeel is het beveiligingsbedrijf Thema, genoemd naar zijn beide zoons Theo en Marcel. Zoals ook al in een recent artikel in Tubantia stond (“Ik heb al meer dan 292 reacties gehad op het artikel”) was en is fietsen iets dat hij in zijn leven veel heeft gedaan. Er was zelfs een wielrengroep van het bedrijf met hun naam op shirts, broeken etc. Twee maal Bastenaken Luik hebben ze gefietst. Theo was de aanvoerder en dat bleef hij tot zijn zestigste. Wie zo’n actief en lang even achter de rug heeft kan veel vertellen. En dat doet hij graag. Bescheiden, maar stiekem wel trots op wat ie allemaal heeft gedaan in en naast het bedrijf.
Spelen en sporten
Hij vervulde zijn dienstplicht als tamboer bij de Johan Willem Frisokapel in Assen. We kregen zelfs iets extra’s voor onze optredens, zegt hij. 10 cent per uur en 15 respectievelijk 20 cent voor de avonduren of als ze na 24.00 ’s nachts terugreden van een optreden. Na zijn diensttijd vervolgde hij zijn carrière als tamboer-maître bij de Koninklijke Leo harmonie. Een rijk leven, zeker. Maar écht verpand heeft hij zijn hart aan het biljart. De rode draad in mijn leven, zoals hij zelf zegt. Hij was jarenlang arbiter bij het biljart artistique, het kunststoten. Maakt in die hoedanigheid 2 WK’s , 2 EK’s mee en diverse nationale en Duitse kampioenschappen. 10 jaar gelden werd hij Nederlands kampioen driebanden in de A-klasse. En tot op de dag van vandaag speelt hij het spel en geeft hij les aan bejaarde mannen. Voor al dat werk in zijn vrije tijd werd hij in 2018 Koninklijk onderscheiden. De bijbehorende oorkonde hangt in zijn woonkamer. Evenals een prachtig schilderij, dat hem laat zien in zijn rol als van biljarter én arbiter. De schemering valt en we kijken uit over een groot deel van de stad, waar hij geboren en getogen is en die hij als geen ander kent. Ik suggereer de titel voor het stuk dat ik zal schrijven en die staat hem aan.