Skip to main content

Bijzondere verdienste voor een bijzonder mens

Hij is inmiddels een beetje van de schrik bekomen. Schrik is misschien niet de juiste omschrijving voor wat hij ervoer toen hij de brief kreeg. Hij was geraakt, ontroerd zelfs.

Bert Woudstra ontving onlangs van de Duitse ambassadeur in zijn ambtswoning in Den Haag het zogenaamde Bundesverdienstkreuz. Vanwege zijn bijzondere verdienste voor de Bondsrepubliek Duitsland. Het was wel even slikken toen hij de brief kreeg. Al sinds de jaren 80 geeft Bert regelmatig lezingen in Nederland én Duitsland met als thema Nooit Weer-Nie Wieder. Zoals ook al gememoreerd in een mooi portret in Tubantia van 24 juni was hij als 15-jarige jongen onder de indruk van de gevolgen van de Tweede wereldoorlog toen hij München bezocht. Hij zag daar grote groepen vrouwen die met schorten voor en hoofddoeken om kruiwagens puin ruimden waar eens huizen stonden. Hier waren ook vele burgers en kinderen slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. Het “Net goed voor die Duitsers” van zijn reisgezel bezorgde hem kippenvel. Ofschoon zelf ook slachtoffer van de oorlog (drie jaren verstopt in onderduik; zijn vader kwam om in de oorlog) kregen wraakgevoelens weinig vat op hem. Integendeel, hij zocht juist de verzoening en het positieve. En dat werd hem zelfs in eigen kring eerst niet in dank afgenomen. De Duitsers hadden zijn vader en veel familieleden vermoord. En toch hield hij vol en bleef hij zijn boodschap van verdraagzaamheid uitdragen. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Ook niet bij Onno van Veldhuizen, onze burgemeester. Hij heeft Bert voorgedragen voor deze bijzondere onderscheiding.

In aanwezigheid van zijn vrouw, Els Koldewijn en hun 5 kinderen (aanvankelijk mochten er maar 4 extra gasten meekomen i.v.m. Covid, maar dat was voor Bert onaanvaardbaar) én door Onno van Veldhuizen kreeg hij de het kruis van verdienste omgehangen. Inmiddels is hij drukdoende de honderden felicitaties te beantwoorden. Maar de 89-jarige werkt gestaag door. Een moedig én opgewekt mens, we mogen trots op hem zijn.

Op 14 september is het 80 jaar geleden dat zijn vader werd vermoord. Bert houdt dan om 13.00 een toespraak tijdens de jaarlijkse Mauthausenherdenking in de synagoge aan de Prinsenstraat.


  • Delen met je vrienden: