Skip to main content

De wereld is één hele grote wachtkamer

Wie met Bas van der Linde een gesprek over kunst begint moet er even voor gaan zitten. Bas “hangt” sinds kort aan de Zuiderhagen. En hoe. Daar zijn zeven enorme doeken van zijn hand te bewonderen. Zeer divers, zeer kleurrijk en fantasievol. Op de meer “volle” doeken valt veel te ontdekken. De toeschouwer kan zijn eigen verhaal maken. Ik spreek de ontwerper in zijn atelier in het Robsonpand. De 33-jarige kunstenaar, afkomstig uit Losser, maakt snel duidelijk dat het ontwerp weliswaar van zijn hand is, maar het uiteindelijke resultaat een product van Joëlle van der Vegte, Dick ten Kate en hemzelf. Het collectief heet Stichting ter Haas. Jan van Haasteren, maker van zeer fantasievolle puzzels was zijn inspiratiebron en vandaar de naam. Bas hecht er waarde aan dat hij weliswaar de originele ontwerpen heeft gemaakt, maar dat hij niet zonder de professionele inbreng van de twee medebestuurders kan.

Wachtkamerkunst is wat de Stichting maakt. De reden? Bas heeft vaak de wachtkamers van artsen en ziekenhuizen van binnen gezien. Dat was geen lolletje. Zeker voor kinderen valt er daar vaak weinig leuks te beleven, behalve misschien wat speelgoed. Daar gaat verandering in komen. Bij het MST bijvoorbeeld. Corona gooit nog even roet in het eten, maar hopelijk kunnen ze binnenkort daar toch aan het werk. De bedoeling is om er een interactief kunstwerk te plaatsen, waar voor kinderen veel in valt te ontdekken. En daarbij de mogelijkheid voor kinderen om zelf met stiften te kleuren en vorm te geven. Eigenlijk, zegt Bas, is de wereld nu één grote wachtkamer.

Kunst vindt Bas een moeilijk woord. Wie bepaalt wat kunst is. Voor de een moet “het lijken”. De ander vindt de impact niet goed. Is hij kunstenaar? Een kunstenaarshouding was er altijd wel zegt hij. Als kind was hij altijd aan het tekenen, omdat schrijven lastig was als dyslecticus. Naast zijn werk voor de Stichting werkt hij aan een serie van comics. Eén tekening per pagina. Een beetje komisch-melancholisch, zegt ie zelf. Lichaamsdelen in een geheel nieuwe context. Een Japanse bezoekster kwam bij toeval zijn schetsboek tegen en was meteen enthousiast over zijn werk. Binnenkort zijn een aantal van Bas’ werken te zien in Japan. Onze Bas uit onze wijk te zien in Japan. Top. En voor wie Japan een brug te ver is, Bas is nu ook te zien inde galerie van Dédé Grützmacher in het Robson pand. Of bezoek de site: www.terhaas.nl.


  • Delen met je vrienden: