Gemeente Enschede – Omgevingsvisie
PARTICIPATIEBIJEENKOMSTEN MEI EN JUNI
Wonen, energie, klimaat, gezondheid, werk, natuur, recreatie, het vraagt allemaal ruimte. En niet alles past op dat hele kleine stukje aarde dat Enschede heet. Dus maken we nu al keuzes. We gaan daarvoor graag met inwoners, bedrijven en organisaties in gesprek om het samen over die keuzes te hebben. In mei was er een grote bijeenkomst over de leefmilieus in onze gemeente. Ook gingen we in gesprek met een aantal jongeren van Jong 053. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst niet waar?
DE DEELNEMERS
De mensen die meedenken hebben diverse achtergronden. Bijvoorbeeld agrariërs, woningcorporaties, mensen van de omgevingsdienst, vertegenwoordigers van dorpen, wijken en buurten. En mensen van de toegankelijkheid commissie en raadsleden en mensen die zich bezighouden met routenetwerken.
DE INHOUD
Wethouder Jeroen Diepemaat opent de bijeenkomst met een videoboodschap. Projectleider Franka Werner geeft een korte terugblik. Op 4 maart 2024 stelde de gemeenteraad het Toekomstbeeld voor de Omgevingsvisie vast. Dit beeld is gebaseerd op vijf uitgangspunten:
1. Water en bodem is sturend
2. Voortbouwen op onze identiteit
3. Mens en landschap staan centraal
4. Zuinig ruimtegebruik
5. Voorzieningen, werken en wonen in balans met ons inwoneraantal
DE LEEFMILIEUS
De deelnemers geven op een grote kaart van Enschede aan waar zij dagelijks actief zijn. Op die kaart zie je de verschillende leefmilieus van Enschede.
Een leefmilieu is de sociale en fysieke omgeving waarin je veilig kunt wonen, werken en leven.
De aanwezigen zijn goed verspreid over de zeven leefmilieus in onze gemeente. Stedenbouwkundige Markus Götz legt uit wat de verschillen zijn en laat dat zien met foto’s en een barcode per leefmilieu.
DE BARCODE
In een barcode zie je hoeveel ruimte bebouwing (huizen, kantoren en andere gebouwen), erven (tuinen en privé grond) en andere voorzieningen innemen. Bij verkeer kun je denken aan wegen, fiets- en wandelpaden, de P+R’s en het bus- en treinstation. Bij groen aan parken, bomen langs de straat en struiken in een plantsoen.
Daarna kiest iedereen een tafel om een leefmilieu te bespreken. Dat doen we in twee rondes. Het levert mooie gesprekken op.
HET RESULTAAT
De reacties van de aanwezigen zijn vooral positief. Ze variëren van ‘interessant dat de gemeente zich zorgen maakt hierom en onze input gewenst is’ tot ‘mooi dat het dit oplevert, maar hoe nu verder?’ Per leefmilieu haalden we waardevolle informatie op. Bijgaand lees je een korte samenvatting.
HET VERVOLG
Wij werken met alle input toe naar een ontwerp Omgevingsvisie. We vragen de raad akkoord voor ter inzagelegging ervan. Tijdens de ter inzagelegging kun je reageren op het stuk. Ook organiseren we een inloopbijeenkomst waar inspraakreacties welkom zijn. We verwachten dat we het ontwerp Omgevingsvisie eind dit jaar ter inzage kunnen leggen.
IMPRESSIE PARTICIPATIE BIJEENKOMST OMGEVINGSVISIE – JONG053
We spraken 5 jongeren (15-22) over hoe zij hun omgeving zien en waarderen. En hoe ze Enschede in de toekomst liefst voor zich zien.
Opbrengst
Deze jongeren willen graag in een kwalitatief hoogwaardig groene en rustige omgeving wonen. Ze vinden het wel heel fijn dat de stad en haar voorzieningen dichtbij zijn. Alles wat ze nodig hebben is op loop- of fietsafstand. Dat vinden ze heel fijn.
RESULTAAT GESPREK JONG053
Hun Enschede van de toekomst, is in lijn met de ontwikkelingen in de leefmilieus. Het komt goed overeen met wat we ophaalden bij de participatie bijeenkomst op 29 mei jl.
Enschede met groene leefmilieus en nieuwe woonconcepten die niet of weinig meer ruimte innemen dan het huidige wonen inneemt. Sociale samenhang in wijken, ontmoetingsplekken in de buurt en voorzieningen binnen loop- of fietsbereik. En een bloeiend stadscentrum met voldoende winkelaanbod.
|