Skip to main content

Tuinieren in de wijk deel 3. Hoge tuinen vangen veel wind

Dit is het derde verhaal van onze reeks verhalen over tuinen van medewijkbewoners, door Gerard Wieffer, met foto’s van Elles de Wit. Als je het leuk vindt ook een keer geïnterviewd te worden over jouw tuin, meld je dan bij anneke@horstlandenveldkamp.nl

Meer dan 10 meter boven de begane grond aan de Haaksbergerstraat bevindt zich een tuin. Wie de buurt een beetje kent zal al een vermoeden hebben. De voormalige textielfabriek van Jannink is begin jaren 80 omgetoverd tot een complex waarin nu 123 huishoudens zijn gevestigd. Veelal 1- en 2 persoonshuishoudens, maar ook een aantal gezinswoningen. En op de begane grond een gezondheidscentrum. De Woonplaats is eigenaar van dit rijksmonument.

goed kijken….

Ik heb op een zonnige zaterdag een afspraak met Thomas  Groot. Hij woont er al heel wat jaren en is actief in de bewonerscommissie en ook in de zogenaamde groengroep. Via een kleurig trapportaal gaan we naar het dak en gaan onder luifel zitten vanwege de felle zon. Het is een groot dakterras, zoals op de foto’s te zien, waar plaats is voor veel bewoners. En waar ook gretig gebruik van wordt gemaakt. De wijkraad heeft in het verleden ook bijgedragen aan de kosten voor plaatsing van de banken. De Woonplaats heeft gezorgd voor de plantenbakken én de planten. Een lange rij met sierplanten en sinds kort ook een groente en fruit-afdeling. Courgettes en tomaten en aardbeien vullen de bakken nu al royaal. En uiteraard ook kleinere bakken voor kruiden. Met zoveel huishoudens is het natuurlijk dringen geblazen bij de groentes, lijkt me. Maar het verloopt tot nu heel ordelijk.

mooi uitzicht ook!

Zoals gezegd is het een groot terras met veel zitruimte en fraaie plantenbakken. Thomas en ik fantaseren over hoe je de grote ruimte wat kunt breken met boompjes of struiken, rekening houdend met het feit dat je op die hoogte veel wind vangt. Een tuinarchitect zou vast wel goede ideeën hebben. Tegelijkertijd moet rekening gehouden worden met het feit dat het gebouw een rijksmonument is. Men wilde bijvoorbeeld regenwater opvangen via de regenpijpen. Maar de betreffende pijpen zijn vierkante pijpen die bijkans aan het gebouw zijn vastgenageld. Een aanvraag om daar regentonnen op aan te sluiten dient via monumentenzorg te gaan. En zo’n aanvraag kost alleen al een paar 100 euro.

Met andere woorden: tuinieren op 10 meter hoogte vraagt speciale aandacht. Gelukkig heeft de groengroep nog genoeg elan en zin en tijd om de tuin te onderhouden. Belangstellenden zijn welkom, maar meld je dan wel even aan via bewonerscommissie@hetjannink.nl


  • Delen met je vrienden: