Skip to main content

Nieuwe draaimolen of Smart Tiny Lab?

Op de parkeerplaats naast de Syrische kerk wordt gebouwd aan een geheimzinnig ogende, enorme kubus. Een constructie gehuld in zwart plastic met houten latten eromheen. Aan één zijde is al een toegangstrap gebouwd met aan beide zijden armleuningen. Wie het object van dichtbij bekijkt, zie dat het op een ronde betonen plaat staat. Eén van de aanwezige bouwvakkers legt uit dat het een Tiny Lab gaat worden voor Saxion. Een Smart Tiny Lab zelfs. Een laboratorium dat bovendien draait. Dan is de nieuwsgierigheid gewekt. Nader onderzoek leert ons het volgende.

Volgens Saxion kan het Smart Tiny Lab straks gebruikt worden door bouwpartners en aan de bouw gerelateerde bedrijven. Zij kunnen daar hun producten in de praktijk ontwikkelen, testen, valideren en demonstreren. Dit nieuwe lab is één van de vele die Saxion gebruikt voor onderzoek en onderwijs.

In twee proefkamers kunnen bedrijven hun materialen, zoals wanden, ramen, warmtepompen en dergelijke toetsen en testen. Het uiteindelijke doel is om zo energie-efficiënt mogelijk te produceren. Het lab is 180 graden draaibaar om de invloed van de zon te kunnen bepalen. Alles bij elkaar een technisch hoogstandje. De verwachting is dat het lab dit voorjaar nog in gebruik wordt genomen.


  • Delen met je vrienden: