Skip to main content

Uitnodiging voor de Tegenlicht Meet Up over Plattelandspioniers

 

Uitnodiging voor de
Tegenlicht Meet Up over 
Plattelandspioniers Woensdag  13 december 2023

Rijksmuseum Twenthe.
Open om 19.00 uur, start 19.30 uur (de mogelijkheid om de manifestatie ‘Van wie is het (platte)land’ te bezoeken.)
Aanmelden: https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/3605/nl/tegenlicht-meet-up-enschede-plattelandspioniers

Op woensdag 13 december organiseert Rijksmuseum Twenthe samen met Twente Circulair en Pakhuis Oost een Meet Up in het kader van de Tegenlicht-aflevering ‘Plattelandspioniers’. De veranderingen op het platteland gaan snel, waarbij vernieuwingen elkaar in rap tempo opvolgen. Deze veranderingen blijven voor velen ongemerkt, is er in Twente en andere delen van Nederland sprake van een stille revolutie?

Tijdens de Meet Up wordt de Tegenlicht-aflevering ‘Plattelandspioniers’ uit 2019 vertoond, waarin de initiatieven van o.a. Frans Pool en Pieter de Kroon (voortrekkers Wijnjewoude Energie Neutraal 2025), Geert van der Veer (oprichter stichting Herenboeren), Wouter van Eck (eigenaar Het Voedselbos) en Carola Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en viceminister-president) worden behandeld.

Na afloop van de documentaire gaat moderator Niels Veurink (presentator bij 1Twente) in gesprek met Jessica Hammarlund Bergmann, stadsbouwmeester van Enschede. In het gesprek verkennen ze de kansen voor platteland en gaan in gesprek met verschillende vertegenwoordigers van Twentse initiatieven op het gebied van landbouw, veeteelt, energie, buurtbeheer en wonen. Hoe verhouden de initiatieven zich tot het stedelijk gebied in Twente? En hoe kan de verbinding tussen stad en platteland versterkt worden hierin?

Deze meetup maakt deel uit van de manifestatie ‘Van wie is het (platte)land?’ Meer informatie over deze manifestatie vindt u hier: https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/rubriek/3421/nl/van-wie-is-het-platteland?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA1MCrBhAoEiwAC2d64f7zVdMvKfiPgu3sDNI-WQ85tLHlK0YBo4hcS97RXcWQuQRAHEWA4xoCiRgQAvD_BwE

Eindtijd: 21.00 uur

Kosten: Voor mensen met een museumkaart, studentenpas, VriendenLoterij of vrienden van het museum is het evenement gratis, voor mensen zonder dit alles kost een kaartje €5,–, wel moet u een gratis ticket via de ticketshop van Rijksmuseum Twenthe reserveren.

Wat is sociale controle en is dit wel wenselijk?  

Donderdag 14 december 2023
Bibliotheek Enschede..
Start: 19.30 uur.
Aanmelden via: https://bibliotheekenschede.op-shop.nl/2710/social-rebel-wat-is-sociale-controle-en-is-dit-wel-wenselijk/14-12-2023
Toegang gratis .

Sociaal Rebel.
Georganiseerd door studenten Saxion Social Work en Pakhuis Oost

Ken jij de buurman van de buurman en heeft dat wel nut? Ontdek de waarde van een hechte gemeenschap!


In een wereld die steeds meer digitaal wordt, is er iets bijzonders aan de kracht van echte, fysieke verbindingen. Sociale controle, ooit een alledaags begrip, staat weer in de schijnwerpers. Maar wat is het eigenlijk en is het wenselijk?
Sociale controle is veel meer dan alleen maar opletten of de buurman zijn gras wel maait. Het is het weefsel van onderlinge zorg en betrokkenheid dat onze samenlevingen verbindt. Stel je voor dat je niet alleen de buurman kent, maar ook de buurman van de buurman. Het gaat niet alleen om het waarnemen van elkaars gedrag, maar om het creëren van een netwerk van steun en gemeenschappelijk belang.

Netwerkcoach Bertus, werkzaam bij Incluzio gaat hierover zijn bevindingen delen. Wat ziet hij in de praktijk? Hoe speelt hij hierop in? Hoe heeft hij onze samenleving zien veranderen?

Studenten Social Work en Pakhuis Oost nodigen jou uit om hierover in dialoog te gaan.

Wat kun je vanavond verwachten?

Een interactieve en informatieve bijeenkomst waar ervaringen worden gedeeld en nagedacht wordt over stellingen. Laten we er samen een mooie avond van maken en samen in gesprek gaan.

Aanmelden

Wil jij ook deelnemen aan deze gratis bijeenkomst? Meld je dan aan via bovenstaande link.
Het programma start om 19.30 uur, vanaf 19.15 uur is er inloop.

 


  • Delen met je vrienden: